www.bulit-glass.bg>Продукти и услуги> Закалено стъкло

Закалено и температурно заздравено стъкло

Стъкло, нагрято до температура близка до точката му на топене и след това подложено на рязко охлаждане при определени условия се нарича закалено стъкло. Процесът на топлинна обработка създава индуцирано напрежение в стъклото, което води до неговата допълнителна якост, устойчивост на термични влияния и удари. При този процес стъклото се нагрява до 620 – 650°С, след което контролирано се охлажда с въздух. Именно този процес води до закаляване, с което стъклата получават четири до пет пъти по-голяма здравина от обикновените стъкла. Неправилно е популярното схващане, че закаленото стъкло е нечупливо или почти нечупливо. При счупване се получават множество малки парченца без остри ръбове, които са критерий за качествено закаляване и правят закаленото стъкло идеален избор за безопасно остъкляване.

Температурно заздравеното стъкло е вариация на термично обработено стъкло. Разликата със закаленото стъкло се изразява в процеса на охлаждане, който при температурно заздравеното стъкло не е толкова агресивен (стъклото се охлажда с въздух с по-ниско налягане). По този начин създаденото напрежение след "заздравяване” е сравнително по-малко от това при закаленото стъкло, но достатъчно, за да уякчи стъклото до два пъти повече от флоатно стъкло без термична обработка. Резултатът е, че при счупване вече не наблюдаваме множество малки парчета, а няколко по-големи. Температурно заздравеното стъкло се използва предимно за вграждане в ламинирано стъкло. Целта е при счупване, поради по-големия размер на парчетата, продуктът да не се деформира, а да запази предпазните си функции максимално дълго. Възможно е и вграждането му в стъклопакет, но при тези случаи не трябва да има изискване за безопасно остъкляване.

"Бул-Ит Глас" ООД предлага варианти за безопасно остъкляване чрез закалени и температурно заздравени стъкла с различни цветове и покрития, произвеждани в съответствие със стандарти EN 12150, EN 1863, EN 14072, ISO 3904, ISO 1095, ISO 3254.

Фирмата разполага с линия за закаляване на цветно и безцветно стъкло с твърдо и меко покритие, произведена от лидера в бранша Glaston, модел FC500.

 

Технически възможности:

Дебелина закалено стъклоот 4 до 19 мм.
Дебелина температурно заздравено стъклоот 4 до 10 мм.
Вид на стъклото
  • безцветно
  • оцветено в масата
  • с магнетронни и пиролизни покрития
  • с нискоемисийни меки покрития с два или три сребърни слоя, пригодени за закаляване
Минимални размери200 x 300 мм.
Максимални размери при 4 мм дебелина1800 x 2800 мм.
Максимални размери при дебелина по-голяма от 4 мм2400 x 4800 мм.
Изисквания към обработката на стъклотоВиж условия за успешно закаляване.

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ: УКАЗАНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО, БЕЗОПАСНОСТ,ТРАНСПОРТИРАНЕ, СЪХРАНЕНИЕ, МОНТАЖ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЗАКАЛЕНО СТЪКЛО.

 

Сравнителна таблица между закалено, температурно заздравено и незакалено стъкло:

 Закалено стъклоТемпературно заздравено стъклоНезакалено стъкло
Маса на мм. дебелина2,5 кг/м22,5 кг/м22,5 кг/м2
Устойчивост на температурна разлика250°C130°C35°C (~ 50°C при обработен ръб)
Устойчивост на температурaдо 300°Cдо 290°Cдо 150°C
Здравина спрямо обикновено стъклох5х2х1
Издръжливост при огъване (за 8 мм)150 N/mm280 N/mm240 N/mm2
Начин на чупенеМрежовидно на малки безопасни парченца.На сравнително големи парчета с остри ръбове.На големи парчета с остри ръбове.
БезопасноДаНеНе
Вторична преработкаНеНеДа

 

ВИДЕО: Закалено и температурно заздравено стъкло (на английски език). Източник: glassed.vitroglazings.com

 

Приложения:

 

"Спонтанно" счупване на закалено стъкло:

При производството на флоатно стъкло се образуват кристали от никел и сяра или така наречените - никелово- сулфидни включвания. За разлика от други дефекти, техният размер е по-малък от 0.2мм, което ги прави оптично невидими. След термична обработка, тези включвания увеличават размера си, което може да доведе до значително увеличение на напрежението в стъклото. В определени ситуации при закалено стъкло, това напрежение може да доведе до така нареченото „спонтанно счупване". Тези счупвания се наблюдават изключително рядко и могат да се появят до 10 години след производство, въпреки че в повечето случаи се случват в първите седмици след закаляване при монтаж или складови манипулации. Единственият начин вероятността за тези счупвания да се сведе до минимум е така нареченият HST (heat soak test). Това е тест, при който закалени стъкла се нагряват повторно и се задържат за определен период на температура около 290°С. Ако има стъкла предразположени към спонтанно счупване, то това почти винаги се случва по време на теста. Въпреки това, 100% сигурност не е възможна и спонтанното счупване не може да се разглежда като условие за предявяване на рекламация. При температурно заздравените стъкла не се наблюдава риск от спонтанно счупване, тъй като напрежението в тях след термична обработка е много по-малко от това при закалените стъкла.

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ: СЧУПВАНЕ НА ЕДИНИЧНО СТЪКЛО И СТЪКЛОПАКЕТИ. ХАРАКТЕР И ВИД НА СЧУПВАНИЯТА. РИСКОВЕ И ПРИЧИНИ.

 

ВИДЕО: Никелов сулфид и спонтанно счупване на закаленото стъкло (на английски език). Източник: glassed.vitroglazings.com


© 2024 www.bulit-glass.bg